15 november 2016

Dans

Joy is the soul of movement   – Pina Bausch

Dans

In de dans worden we uitgenodigd om onze vitaliteit vrij te laten stromen. Het maakt ons wakker en vol leven. Door totaal op te gaan in de dans gaan we uit ons hoofd en vallen we stil te midden van de beweging.

Tijdens de dans kunnen we eenheid ervaren. Je wordt als het ware gedragen door de muziek en je eigen dans. De golf ervaart zichzelf niet meer alleen als golf, maar gaat op in de onmetelijke wijsheid en diepte van de oceaan.
Overgave aan de dans brengt je tegelijkertijd in contact met het onbeweeglijke en onveranderlijke in jezelf; je essentie. Die wakkere energie neem je mee naar binnen om dieper in het Zijn te vertoeven. Hier wordt de dans meditatie.

In de dans kunnen we expressie geven aan wat er in ons leeft. Vastgevroren energie mag weer gaan stromen. Maar daar kan ook een valkuil in zitten. Soms willen we alleen maar dansen omdat we van onze onrust af willen; dan wordt het een ontlading van je energie. Ontladen geeft geen transformatie. Daarna vult het vat zich weer met spanning en onrust en is er wezenlijks niets verandert.
In meditatie verdiepen we ons bewustzijn. We leren om zonder afleiding te zijn. Onszelf in de diepste stilte en intimiteit te ontmoeten. Ook daar kan een valkuil in zitten. Als we bang zijn voor contact kan alleen met jezelf zijn op een meditatiekussentje ook een vlucht zijn om dit contact uit de weg te gaan.
Als deze twee samen komen versterken ze elkaars kracht. Als twee vleugels die je samen doen vliegen om zo het leven in zijn totaliteit te leven.

mat_dans_logo
Share this:
X